Calatorind cu dorul
28 ianuarie 2012
Cultura divertismentului
5 februarie 2012

Maramures, tara veche

Maramuresul este o lume mirifica izolata intr-un cadru natural de o rara frumusete, un muzeu viu in centrul Europei. Leagan de voievozi si descalecatori de neam, acest pamant romanesc a infruntat cu semetie toate vitregiile istoriei, pastrand intacta fiinta etnica si nobiliara. Familii simple de tarani pastreaza si astazi constiinta vechilor obarsii nobiliare, dovedita prin hrisoave cu peceti regesti.
Infatisarea pitoreasca a satelor maramuresene este implinita  in chip fericit de portile nobiliare si bisericile din lemn o parte dintre ele fiind in patrimoniul UNESCO. Veritabile monumente de arhitectura, bisericile din arealul maramuresean impresioneaza prin ingeniozitate, ornamentica si armonia liniilor, prin echilibrul proportiilor si semetia turlelor acoperite cu sindrila, ce sageteaza cerul.
Atunci cand calatoresti prin acest tinut legendar, descoperi satul primordial al lumii. Armonia spiritului sau se regaseste si in arta populara, in mestesuguri si traditii.
Maramuresenii pastreaza si astazi cu sfintenie virtuti si obiceiuri de o rara frumusete. Desi satul traditional a suferit transformari innoitoare, pe dealurile Lapusului si prin muntii Maramuresului mai rasuna si astazi fluierul pastoresc si doinele rapsozilor.
Pentru ca si-a pastrat zestrea de spirit, arta populara, obiceiurile si traditiile, Maramuresul, situat in centrul geografic al continentului, a fost numit „memoria ancestrala a Europei”. Aici timpul pare ca s-a oprit in loc.(vezi galeria foto)
Andrei BARBOS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *