Contact
27 ianuarie 2015
AFIS SELECTIE DANS
Preselectie dansatori la Casa de Cultura Baia Sprie
29 ianuarie 2015
IMG 2209

Ordinea si disciplina nemteasca, seriozitatea si civilizatia apuseana, in contrast cu tara lui “merge si asa”, au fost reperele revigorante descoperite de tinerii artisti ai Ansamblului Folcloric “Dor Calator”,  prezent in Germania la Festivalul International “Day of Song”.  Aproximativ 800 de muzicieni, dansatori si interpreti, reuniti in peste 20 de ansambluri artistice din Germania, Polonia, Israel si Romania au concertat, sambata 28 septembrie, in Ruhrfestspielstadt, o sala de concerte de peste 2000 de locuri din orasul resedinta, Recklinghausen.

Alaturi de  Orchestra Simfonică de Tineret din Recklinghausen, Corul Madrigal, Cvintetul Da Capo, Corul Municipal si Orchestra Scolii de Arte din Recklinghausen, Orchestra oraseneasca Bauschulen Bytom din Polonia, precum si doua orchestre  din Israel, Ansamblul Folcloric “Dor Calator” al Casei de Cultura din Baia Sprie a prezentat in festival patru suite coregrafice din Transilvania sub coordonarea lui Ioan Lar. Interpretii Andrei Barbos si Larisa Uta s-au bucurat de aplauzele publicului german, fiind acompaniati de un taraf traditional format din tinerii Ionut Nistor, Marius Achim si Andrei Alb, toti trei, elevi ai Scolii Populare de Arta “Liviu Borlan”.IMG 2164

 

“Muzica, cultura și arta ca o legătură între tinerii de diferite națiuni” a fost principul promovat de programul proiectului internațional organizat de Institutul Municipal de Intâlniri Interculturale și Integrare “Die Brucke” al carui presedinte este Carmen Greine, o romanca aclimatizata in mediul cultural german de prin anul 1997.

O gazda minunata, pe cat de riguroasa, pe atat de amabila, timisoreanca Carmen Greine a facilitat grupurilor artistice invitate la festival, doua zile de excursie pentru cunoasterea istoriei recente a natiunii germane, a peisajului splendid de pe fluviul Rin dar mai ales pentru socializare si integrare interculturala. Legatura culturala realizata cu Primaria Baia Sprie configureaza noi proiecte pentru anul viitor, cand Maramuresul va fi gazda unui eveniment international finantat de Landul  North Rhine-Westphalia.

Cultura traditionala maramureseana promovata de tinerii artisti ai ansamblului folcloric baisprian, pe scena festivalului german, a fost pata de culoare a unui festival de anvergura,  cu un calendar cultural impresionant, derulat simultan in numeroase orase ale landului  mai sus mentionat. Andrei Barbos, directorul Casei de Cultura din Baia Sprie,  a inmanat reprezentantilor tarilor participante pachete promotionale reprezentand zestrea culturala maramureseana si atractiile turistice ale regiunii.

Andrei BARBOS

  “Graiul Maramuresului” 4 oct. 2014, pag cultura-educatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *