AFIS SELECTIE DANS
Preselectie dansatori la Casa de Cultura Baia Sprie
29 ianuarie 2015
Festivalul Tarafurilor Traditionale – Baia Mare – 2015
9 octombrie 2015
pascala

In vremea postului pascal, ne straduim sa urcam treptele desavarsirii noastre spirituale, sa ne invrednicim pentru impartasirea cu Lumina Lumii. Doar pe constiinta religioasa se naste SMERENIA, mama tuturor virtutilor, iar pe iubirea de sine,TRUFIA.

Din pacate, omul modern este puternic inradacinat in egolatrie si acumulari materiale. Societatea consumista seamana tot mai mult cu o ciorba lunga, tulbure, mereu reincalzita

.

In Saptamana mare, (in proximitatea noastra) un singur om (Dan Les) a avut cutezanta de a-si purta crucea pe calea  simbolica a Golgotei omului contemporan, dovedind puterea lepadarii de sine prin rememorarea Patimilor lui Iisus Hristos. Si-a propus cutremurarea si trezirea constiintei noastre. Nu stiu daca a reusit. A fost numit  (intr-un editorial) doar un om cu barba care a speriat copiii,  prin cruzimea scenelor jucate de echipa de actori.

In ziua de luni, a Saptamanii Patimilor, Iisus a intrat In Templul Ierusalimului pentru a bate obrazul vanzatorilor de constiinte. Avem nevoie de atitudine iar Dan Les, cel care da viata lutului cu atata har, si-a strigat public disperarea ca lumea moderna a intrat in deriva morala. Stiu ca sunt numerosi crestinii care se roaga smeriti, in taina, imbunatatindu-si dialogul cu Hristos. Acestia nu primesc diploma si titluri din partea episcopilor si patriarhilor. Raportul final este intre ei si Dumnezeu, nu intre ei si ceilalti oameni. Acestia au invatat sa traiasca, profund, timpul lui Dumnezeu.

De ce e greu de inteles un astfel de demers de recuperare a memoriei milenare afective? Nu si pentru ca, de un sfert de veac, politicienii ne promit mereu asfaltari si canalizari, mai putin asezaminte culturale si proiecte nationale de cultivare a spiritului ci, subcultura de masa ridicata la rang de festival national? Traim sub semnul biruintei mediocritatii si a siretlicului!

Sarbatoarea de Pasti nu ar trebui confundata cu o cursa aiuritoare a carucioarelor  prin hypermarket ori o vreme a concediilor furisate prin zone exotice ci, exercitiul regasirii de sine, ca punand pace in noi sa avem pace si armonie cu ceilalti. De Pasti le zicem frati si celor ce ne urasc pe noi. Iertam totul pentru INVIERE si reinvatam sa traim timpul omului din eternitatea Domnului.

E vremea  sa ne racordam la undele armonice ale neamului stramosesc, la memoria remanenta a crestinismului autentic. Sarbatori luminate cu bucurii sufletesti!

 Andrei BARBOSpascala 3

E-atata pace-n jurul meu,

C-aud Lumina desfacandu-si raza pura.

Cu-atata vorba muta pe Pamant,

Cuprind in gand si teama si caldura.

Coboara-Te, Preavesnice Parinte,

Ca luminandu-mi firea peste veac,

Sa pot intinde mana catre Ceruri,

 Sa uit, candva, ce-nseamna un pacat.

Te du straine-n vazul lumii large

 Si cauta-ti norocul, cu-al tau har.

De vei avea, mereu, o ruga-n tine,

Cunoaste-vei, in Domnul, Lumina de hotar!

(Sergiu Tuhutiu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *