Festivalul Tarafurilor Traditionale – Baia Mare – 2015
9 octombrie 2015
askgjds 101
OBICEIURI DE CRACIUN la Baia Sprie
16 decembrie 2015

Marele Premiu al Festivalului Tarafurilor Tradiţionale a ajuns în judeţul Cluj

Duminică şi luni, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Festivalului Tarafurilor Tradiţionale, care şi-a propus să pună umărul la promovarea folclorului autentic. Evenimentul a fost organizat de Şcoala Populară de Artă „Liviu Borlan” (director, Dan Daniel), cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Maramureş.

Anca Goja 28 octombrie 2015

.

Premiile au fost acordate luni seară, în cadrul Galei laureaţilor, prezentată de interpretul Andrei Bărbos. Anul acesta, doar patru au fost formaţiile înscrise în concurs, iar premiile acordate au fost următoarele: Marele Premiu – Taraful lui Lia Pop din Frata (judeţul Cluj); Premiul I – Taraful Chioarul al lui Ionuţ Nistor, din Remetea; Premiul II – Taraful Fisculaşul al lui Dumitru Bud din Şişeşti; Premiul III – Taraful Şcolii Populare de Artă „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca. Juriul a fost prezidat de prof. Gelu Furdui, din Cluj-Napoca.
În seara Galei, pe scenă au urcat specialişti şi membrii juriului. Andrei Bărbos a amintit că „taraful tradiţional a fost o adevărată instituţie socială, având rolul de a anima satul”, iar în prezent mai au loc festivaluri ale tarafurilor şi ale fanfarelor în Moldova, la Târgu Jiu, la Bucureşti şi la Gherla. „Tarafurile se răresc, am avut parte de puţini concurenţi, sau poate că românul nu se mai regăseşte în această formă de interpretare a folclorului tradiţional”, a spus, cu amărăciune, Andrei Bărbos. A urcat pe scenă şi etnologul prof. Pamfil Bilţiu: „Manifestarea este de o importanţă aparte, pentru că e menită a perpetua zestrea folclorică a moşilor şi strămoşilor. Pentru mine, ca cercetător, această mare carte a neamului e cartea de căpătâi a poporului român, pe care cu cât o pătrunzi mai bine, cu atât te cucereşte mai mult”. Lorena Oltean, realizatoare de emisiuni la Radio România Antena Satelor, membră a juriului: „Am venit entuziasmată la Baia Mare. Auzind că aici are loc Festivalul Tarafurilor Tradiţionale, m-am bucurat că o să găsesc multe tarafuri, pe care o să le promovăm. Dar se pare că anul acesta a fost un pic mai secetos. Tarafurile care s-au prezentat ieri (duminică, n.r.) în concurs n-au fost rele deloc. Mai sunt tarafuri, dar trebuie stimulate să-şi cânte muzica. Şi pentru asta nu e nevoie de mass-media, ci de ajutorul dumneavoastră, al oamenilor obişnuiţi, care puteţi să-i chemaţi la evenimentele de familie”.IMG 0046

Prof. dr. Mircea Câmpean, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj: „Acest festival este o manifestare de tip tradiţional cum puţine mai avem în România. Am fost în Sud şi mi s-a spus: «Puteţi fi fericiţi că mai aveţi astfel de formaţii, la noi nu mai sunt». Acest tip de formaţie cu trei instrumente: ceteră, braci şi gordună, este o formaţie instituită în zona Transilvaniei de 200 de ani. Să nu uităm că folclorul românesc este identitatea noastră naţională.” Prof. Gelu Furdui, preşedintele juriului: „În acest an, spre marea noastră surpriză, au apărut destul de puţine formaţii. Sper din toată inima ca anul viitor să fie mai multe, mai variate şi din mai multe părţi ale Nordului României. Anul trecut am avut o formaţie foarte bună din Gorj. Astfel de formaţii trio cântau în primul rând la jocul satului, dar cum jocul satului se pierde cu fiecare an care vine… Sper copiii care vor învăţa să cânte la vioară, la contră sau la contrabas să ducă mai departe aceste obiceiuri. Dacă se pierd aceste forme în satele noastre, înseamnă că urmează nişte ani trişti.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *