alt
Eveniment
14 aprilie 2012
alt
Primavara la Cetate
22 aprilie 2012

Eveniment

boi

 

UDATORIU’ din Surdesti-stravechi ritual agrar

In Tara Chioarului, una dintre vetrele etnografice ale Maramuresului, va avea loc, in cea de a doua zi de Pasti, luni, 16 aprilie, stravechiul ritual agrar UDATORIU’ din Surdesti.

Incepand cu ora 12, dupa sfanta liturghie de la biserica monument UNESCO, preotul va binecuvanta inceperea ceremoniei acestui obicei agrar generat de muncile de primavara.

Asociatia Culturala „Udatoriu’ ” din Surdesti, sustinuta de Consiliul Local si Primaria Sisesti au invitat pentru sarbatoarea campeneasca cateva ansambluri folclorice si artisti expresivi pentru vetrele etnografice pe care le reprezinta, dintre care remarcabili sunt: Nastacuta Iuga, Margareta si Andrei Barbos sau Onisor Pop.

Pastrarea fidela în memoria colectiva a celui mai important ritual agrar de fertilitate si cinstirea primului gospodar al satului, determina implicarea întregii comunitati si a satelor învecinate. Ultimele editii ale acestei sarbatori populare, intrata deja cu succes în calendarul evenimentelor culturale românesti, a demonstrat clar interesul crescut al specialistilor în domeniu, si a turistilor de pe toate meridianele. Folcloristul Mihai Pop aprecia ca Udatoriu’ din Surdesti este cel mai important ritual agrar al romanilor.

Regia artistica a evenimentului este asigurata de Andrei Barbos iar conducerea muzicala de tanarul violonist Flaviu Dan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *