Maramureşul
13 aprilie 2013
uta
LARISA UTA, castigatoarea Trofeului Festivalului de Folclor „Valeria Peter Predescu” din Bistrita
18 mai 2013

Disolutie identitara

DSC 0729

Sensul vietii noastre se reveleaza atunci cand redescoperim radacinile spirituale iar acestea isi au obarsiile in vatra satului. Ne place sa credem ca am mostenit o lada de zestre dar fenomenul implacabil al globalizarii o goleste de continut. Practic asistam la o disolutie dramatica a universului rural.

In opinia sociologului Gheorghe Sisestean, “…vechea cultura taraneasca va fi treptat repudiata de generatiile tinere si va deveni, in mare masura, un vestigiu etnologic reactualizat in forme festivist-folclorizante, cum e cazul cu Tanjaua de la Hoteni sau asa zisa Hora de la Prislop. Aceste reactualizari generatoare de neo-folclor nu mai reproduc vechile functii ale culturii taranesti, de explicitare a valorilor religioase.

Destructurarea riturilor, produse de mutatiile social-economice, au generat schimbari evidente la nivelul mentalitatilor colective. “Taranul de altadata, legat de vatra sa prin cutumele comunitatii rurale, se dezice treptat de credintele si datinile populare arhaice”, sustinea si etnologul Ioan Chis-Ster.

Nu mai mira pe nimeni faptul ca gospodariile montane (pastorale), cum sunt cele din Tara Lapusului, sunt parasite, cu atat mai putin aparitia vilelor de lux pe ulitele satelor maramuresene. Asocierea trufiei cu betoanele si cultura precara din Zona Certeze, insa, ar trebui sa ne ingrijoreze. La fel ar trebui sa reactionam cand se organizeaza festivaluri urbane (rapangalite) si spectacole folclorice la vremea postului pascal.

Practic, migratia in spatiul vest-european a generat o noua mentalitate data de puterea banului dar si incompatibilitati intre cei care au ramas atasati de valorile traditionale si spiritul mercantil la care au aderat “capsunarii” nostri.BISERICI DIN LEMN 049

Cu falsa mandrie patriotica locala ne place sa pretindem ca Maramuresul este un muzeu viu dar riscam ca satul traditional sa nu mai ramna decat o constructie teoretica a etnografilor si folcloristilor sau prezent in pliante turistice si in Muzeul de sub Dealul Florilor. Ce sanse mai avem? Sa redescoperim memoria trecutului, reperele si valorile morale, naturaletea si firescul lucrurilor, bunacuviinta.

Andrei Barbos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *