Grigore Leşe-împăcarea cu Maramureşul. A-i acorda omului de cultură, Grigore Leşe, un titlu onorific, după ce au făcut-o atâţia alţii din larga lume, nu este neapărat o favoare personală ci, mai degrabă o şansă de împăcare şi firească reparaţie morală. Răzbătătoare este opera sa, cum ar spune V.R. Ghenceanu, care obligă la preţuire. Lapuşeanul neaoş, Grigore Leşe din Stoiceni, ne ajută să redescoperim drumul iniţiatic înspre Obârşii. Omul de cultură, Grigore Leşe ne învaţă responsabilitatea faţă de Zestrea de spirit, într-o epocă a degradării spirituale, a disoluţiei identitare.
Înaintea devenirii întru fiinţa neamului său, artistul inedit s-a descoperit pe sine, după îndemnul Oracolului din Delphi. Azi, la Baia Mare, în sala Teatrului Municipal, e vremea să-l redescoperim şi noi în lumina operei sale.
Deunazi, fiind alături de Grigore Leşe şi Noua Republică la Bruxelles, un important lider conservator european (Martin Callanan) îndemna la recursul la istorie, citându-l pe M. Eminescu: “Patriotismul nu este reprezentat doar de dragostea pentru pământul unde te-ai născut ci, mai ales de istoria şi trecutul acestuia.”
Ambasadorul muzicii tradiţionale arhaice româneşti va fi astăzi felicitat la aniversarea celor 60 de primăveri de către toţi cei care se regăsesc în matricea stilistică a satului românesc, în sonoritătile austere pastorale, în simplitatea şi curăţenia ţăranului de odinioară. Bine-ar fi s-o facem fără ipocrizie.
La mulţi ani, Grigore Leşe!