afis 1
Festivalul Tarafurilor la Baia Mare
28 mai 2014
DSC 0435
Grupul IZA, alaturi de Ansamblul DOR CALATOR si ceramistul DAN LES invitati la Florenta
12 iunie 2014
2

 

Tezaure umane vii ale culturii traditionale, la Baia Mare

Casa Tineretului din Baia Mare a gazduit, in intervalul 28-29 mai, a.c. cea de a II-a editie a Festivalului Tarafurilor Traditionale. Initiatorul acestui proiect, Scoala Populara de Arta „Liviu Borlan”, in parteneriat cu Asociatia Culturala VATRA SATULUI CHIOREAN a lansat, astfel, o provocare inedita publicului iubitor al culturii populare.

 

Prin cantecul de sorginte taraneasca, festivalul-concurs a reusit, intr-un demers de redescoperire a obarsiilor satului arhaic. Cele sase premii oferite in Gala Laureatilor au constituit un efort de pretuire a formatiilor instrumentale reprezentative pentru diverse zone etnografice (Campia Transilvaniei, Zona Codrului, Tara Chioarului, Gorjul, Valea Somesului si Maramures), in scopul conservarii si promovarii stilului traditional de interpretare a cantecului si portului popular.

Laureatii:

Premiul I: Taraful lui Sandorica din Soporu de Campie, Cluj

Premiul II: Contralaii Codrului, Satu Mare

Premiul III: Taraful Gorjului, Targu Jiu

Mentiuni: Taraful Paunita din Sangeorz , Bistrita Nasaud

                 Ceterasii de pe Tisa, Sighetu Marmatiei

Premiul Special al Juriului: Dantausii Codrului din Bicaz

Personalitati remarcabile ale vietii culturale, specialisti etnomuzicologi, dintre care precizam pe  prof. Gelu FURDUI, dirijor, etnomuzicolog, pretuit realizator de emisiuni radiofonice (Radio Cluj),  presedintele juriului, Doamna Ileana VIERU, etnomuzicolog, realizator de emisiuni la Radio Bucuresti Antena Satelor si prof. Dumitru IEDERAN au ierarhizat cele opt formatii inscrise in concurs pe criteriile de exigenta privind interpretarea unui repertoriu autentic taranesc, expresiv si valorizator pentru vatra de obarsie.3

Publicul baimarean, din pacate, putin interesat de cultura traditionala (intr-o vreme cand valorile sunt vizibil alterate) a putut redescoperii  spiritul viu al satului de altadata,  prin Horea oiilor, Purtata din Campie, Hartagul, Tarnaveana, pana la Ceardas, Romaneste din Codru, A ograzilor ori surprinzatoarele Hore si Sarbe gorjenesti, in stilul lautariei de odinioara.

Grupul traditional al Zegrenilor din Ceaba-Cluj, adevarate tezaure vii ale spiritului transilvan, la care s-au adaugat Dantausii Codrului din Bicaz si Taraful Iedera, ne-au reamintit ca taranul este „inceputul si sfarsitul, intruchiparea tuturor virtutilor si energiilor poporului roman” (L. Rebreanu).

Festivalul Tarafurilor Traditionale de  la Baia Mare  reprezinta o veritabila alternativa la evenimentele festiviste care denatureaza muzica taraneasca, transformand-o in produs de subcultura. O adevarata lectie de folclor muzical pentru elevii Scolii Populare de Arta „Liviu Borlan”, care sub conducerea dirijorala a dir. prof. Dan Daniel, au incheiat cele doua seri ale festivalului, in spectacole ample, promovand tinere talente interpretative. Jocul de pe Fisculas trait in spiritul locului de tinerii artisti ai Ansamblului DOR CALATOR  a potentat valorizator spectacolul de gala (coregraf Ioan Lar).4

Voi incheia cu indemnul adresat frecvent de pretuitul etnomuzicolog, Speranta Radulescu: „Sa nu lasam sa se piarda esentele tari ale muzicii taranesti!”

Andrei BARBOS (discret director al proiectului) 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *