flyer A6 festival 2014
Va poftim la Sarbatoare!
8 august 2014
Adrian Revnic – Primul CD
11 octombrie 2014

Baia Sprie – un oras care traieste intre reperele istorice si perspectiva sa europeana

site

                                                            

Festivalul “Sete Sois Sete Luas” ajuns la cea de a XXII-a editie  a transformat orasul Baia Sprie intr-un reper de atractie turistica, la sfarsitul saptamanii trecute- 9 si 10 august. 

 

 

Primaria Baia Sprie si Consiliul Local, in parteneriat cu Asociatia Culturala VATRA SATULUI CHIOREAN, au reusit sa reuneasca intreaga comunitate in fata scenei amplasata in Piata Agroalimentara.  Publicul  a avut parte de un spectacol inedit de FLAMENCO, in premiera regionala,  Festivalul “Sete Sois Sete Luas” ajuns la cea de a XXII-a editie  a transformat orasul Baia sustinut de artisti spanioli din Andaluzia.  ANA GONZALEZ si JOAQUIN LINERA ne-au purtat inspre radacinile dansului andaluzian prin pasiune si armonie, aflate la limita dintre traditie si modernitate mediteraneeana.  „Flamenco este  mai mult decat un dans al seductiei: este un stil de viata fascinanta si  pasionala”,  a marturisit fermecatoarea Ana Maria, prezenta pentru prima data in Romania.site 2

 Prin intermediul festivalului international, s-a inchegat o relatie de prietenie intre artistii spanioli si colectivul Ansamblului DOR CALATOR, care au participat alaturi de Grupul IZA si artistul ceramist Dan Les, la un festival international al ceramicii mediteraneene,  in 19 si 20 iunie, organizat in doua orase din proximitatea centrului Renasterii-Florenta.   Folclorul maramuresean si ceramica dacica de Baia Sprie au fost vedete in Toscana. Practic, de la semnarea parteneriatului de catre Primaria Baia Sprie, la Lisabona, in anul 2011, s-au derulat trei editii care au reunit artisti din mai multe tari europene: Italia, Croatia, Spania.

site 3site 4

Muzica pop-rock interpretata de Road Players Band, concertul de muzica folk prezentat de Valentin Moldovan, Ghita Danciu si Vasile Mardare, precum si Grupul IZA in colaborare cu Ansamblul DOR CALATOR al Casei de Cultura au completat armonios seara de sambata sub semnul unui dialog cultural european. Telul nobil al festivalului este promovarea muzicii populare contemporane, a artelor plastice si a artistilor veritabili in spatiul mediterneean.

 

In Piata Agroalimentara din Baia Sprie, duminica, 10 august, autoritatea publica locala, in frunte cu primarul Dorin Vasile Pasca si viceprimarul Ioan Marias, a inaugurat o monumentala poarta maramureseana faurita de mesterii Ioan si Ilie Benta din Barsana. La evenimentul ceremonial au luat parte si cei doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean Maramures; Emil Marinescu si Gabriel Zetea, precum si subprefectul Alexandru Bondrea. Orasul Baia Sprie reprezinta o veritabila poarta de intrare catre o regiune arhaica de o rara frumusete. Practic, zona se defineste tot mai clar ca un reper turistic de interes european.

Sarbatoarea orasului s-a derulat intr-un spectacol scenic amplu din care nu au lipsit muzica de promenada, dansul sportiv, ansambluri folclorice, recitaluri de muzica populara si de petrecere, muzica usoara romaneasca si o reintalnire romantica cu celebra formatie SEMNAL M din Cluj Napoca.                                                                                             

site 1site 5serbari orasului baia sprie

 Fanfara Municipiului Baia Mare sub bagheta dirijorala a maestrului Florin Matasaru si evolutia de exceptie a sopranei Cristina Bodea, insotiti de majoretele profesoarei Nora Blaga si Clubul de Dans sportiv MEDIO MONTE, au avut menirea de a reuni un public numeros in fata scenei, intr-o atmosfera de sarbatoare si armonii estivale. Ileana Matus si Grupul Morosanca, intr-o reprezentatie artistica expresiva pentru folclorul veritabil maramuresean, Taraful lui Valer Foris si Dan Vascul, precum si spectacolul de realizat de Ansamblul Scolii Populare de Arta Liviu Borlan, in colaborare cu artistii Ansamblului DOR CALATOR, cu recitalurile Larisei Uta, Nicolae Tontea, Dan Daniel si Andrei Barbos au definit manifestarea ca eveniment cultural, aflat in contrast cu zgomotoasele balciuri urbane. Tinerele talente interpretative reunite sub genericul ReCreArt School, pregatite de compozitorul Calin Ionce si Madalina Horincar dar si recitalul artistei Alina Augusta au constituit un preambul fericit, intr-o nota artistica de exceptie, concertului remarcabil al trupei clujene SEMNAL M. Circa 2000 de spectatori exuberanti au aplaudat frenetic evolutia artistilor, incheiata cu un reusit spectacol pirotehnic.

Serbarile orasului Baia Sprie au reusit sa depaseasca nota banala si stereotipa, reunind comunitatea sub semnul bunei dispozitii si al sperantei in redefinirea unui oras aflat la limita dintre reperele istorice si perspectiva europeana.     microfon

Moderatorul celor doua zile de sarbatoare a fost Andrei Barbos, directorul Casei de Cultura, cel care a initiat parteneriatul international in scopul promovarii culturii veritabile maramuresene, cu desfasurare in peste 30 de orase din 14 tari, de pe trei continente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *