alai
Andrei Bărbos – mesager al Fisculaşului
15 februarie 2014
Asociatia Culturala Vatra Satului Chiorean
15 februarie 2014

Ansamblul Folcloric Dor Calator

Omagiu-Vasile Mandru

In memoriam VASILE MANDRU


 

 

În contextul proiectului de activităţi ale Casei de Cultură din Baia Sprie, în toamna anului 2008, se înfiinţează Ansamblul Folcloric DOR CĂLĂTOR, ca formă de promovare a valorilor autentice plămădite în vatra satului tradiţional. La temelia acestui demers artistic stă sacrificiul unuia dintre cei mai mari (la propriu şi la figurat) dansatori din generatia de aur a ansamblului artistic profesionist maramureşean-VASILE MÂNDRU. Precum în mitologia românească, prin moartea sa (10 iulie 2008), la prima întrunire a colectivului artistic, consfinţeşte temeinicia lucrului binecuvântat.

Având ca obiective; participării comunităţii la viaţa culturală, îndrumarea tinerei generaţii în scopul cultivării artei coregrafice şi interpretative, cât şi a rafinamentului estetic, promovarea culturii tradiţionale şi coeziunea socială, instituţia a evoluat în planul artistic, devenind un reper în calendarul evenimentelor culturale.
Colectivul artistic reuneşte, în prezent, aproximativ 30 de membri activi, dansatori şi solişti vocali, având în repertoriu şase suite coregrafice. Pe lângă tinerii artişti, ne bucurăm de implicarea unor colaboratori valoroşi, precum şi a membrilor fondatori ai asociaţiei culturale. Coregrafia este semnată de Ioan Lar, unul dintre discipolii maestrului Vasile Mândru, dansator cu o experienţă artistică de trei decenii.
Implicarea Ansamblului Folcloric DOR CĂLĂTOR în manifestările artistice semnificative, confirmă eficienţa demersului de valorificare a culturii tradiţionale.
                                                                   page

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *